Pár- és családterápia

Pár- és családterápia

Párterápiát olyan pároknak ajánlok, akik dolgozni akarnak a kapcsolatukon, végiggondolni kapcsolatuk csomópontjait, átdolgozni kapcsolati elakadásokat, foglalkozni a kommunikációs nehézségekkel, kijelölni a közös irányt   –  ez jelentheti a kapcsolat megerősítését vagy újraszabását, de hasznos akkor is, ha a pár úgy dönt, külön folytatják.
Családterápiában olyan családokkal dolgozom, akik úgy érzik, egy probléma megoldásához érdemes mozgósítaniuk közös erőforrásaikat.
Rendszeresen dolgozom mozaikcsaládokkal és szivárványcsaládokkal.
Pár- és családterápiában gyakran kettős vezetéssel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg két pár- és családterapeuta vesz részt a munkában.

Publikációk a témában

Publikáció· 2023
Fenntartható család - családterápia felnőtt családtagokkal

Forrás-Biró Aletta PhD, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet; magánpraxis, Budapest 
Biró Fruzsina, PMPSZ Budakeszi tagintézmény, Budaörs; Animula Kiadó; magánpraxis, Budapest 

Esetismertetés I., 2023. április 22., szombat 11:00–12:30 – Díszterem I. em. Fenntartható család – családterápia felnőtt családtagokkal 
Magánpraxisban folytatott közös vezetésű családterápiáinkban az utóbbi években fokozott igényt érzékelünk olyan családok támogatására, amelyekben a gyerekek már jócskán felnőttek, a családrendszer kibővült, bizonyos családi diszfunkciók azonban annyira feszítőek, hogy valamelyik családtag terápiás folyamatot kezdeményez. A bemutatóban több eset példái alapján összegezzük azokat a tapasztalatokat, amelyek az egyedi eseteken túl jellemzik ezt a fajta családterápiás munkát. Az összegzés főbb szempontjai: a terápiás motiváció különbözőségei, a folyamatban való elköteleződés, a később bekerülő családtagok szerepe és viszonya a családi küldetéshez, az egyes családtagok egyéni pszichológiai támogatásával való viszony, a közös terek és idők változása, a családi elvárások szerepe és változása. Az esetbemutatás során a közönség bevonásával gondolkodunk a felnőtt családtagok részvételével folytatott családterápia jellegzetességein és kihívásain. 

Kulcsszavak: felnőtt családtagok, elköteleződés, terápiás motiváció, családi küldetés E-mail: [email protected] 

Média megjelenés· 2017
Férfi-női kapcsolat a csecsemő érkezése után

Egy kisgyermek érkezése mindig csodás dolog egy párkapcsolatban, ám a boldogsággal nehézségek is járnak. Egy nőnek az élet számos területén meg kell felelnie, főleg, ha édesanyává válik egyszerre kell anyának, feleségnek, szeretőnek lennie egyszemélyben. Mai témánk a férfi-női kapcsolat a csecsemő érkezése után. Vendégünk: Forrás-Bíró Aletta, pár –és családterapeuta

Média megjelenés· 2016
Társas magány

A társunk mellett átélt magány érzése talán ezerszer rosszabb, mintha csak szimplán egyedül élnénk. Rutinból, megszokásból élünk együtt párunkkal. Együtt mégis külön. Hogy pontosan mindez mit jelent és mit nevezünk társas magánynak, erről beszélgetünk vendégemmel: Forrás-Bíró Aletta pár-és családterapeutával.

Fordítás· 2013
Asen, Eia ; Scholz, Michael ; Forrás-Biró, Aletta (ford.): Több család – egy terápia

Családcsoport a gyakorlatban. Budapest, Magyarország : Animula (2013) , 160 p. 

Fordítás· 2007
Krähenbühl, Verena ; Jellouschek, Hans ; Kohaus-Jellouschek, Margarete ; Weber, Roland ; Forrás-Biró, Aletta (ford.): Mozaikcsaládok

Budapest, Magyarország : Animula

Fordítás· 2002
Schepers, Guy ; König, Claudia ; Forrás-Biró, Aletta (ford.): Családi videotréning

 A családok segítésének új módszere. Budapest, Magyarország : Animula

All rights Reserved © Dr. Forrás-Biró Aletta, 2021

Design by ThemeWagon